Köpek gibi büyütülmüş çocuklar

Köpek gibi büyütülmüş çocuklar; Anne, iç güdüsünü, çocuğunu koruyarak ve ona şefkat göstererek ortaya koyar, mümkün olan zamanını ve gücünü çocuğu için harcar. Çocuk ise, sürekli olarak annesinin yanında olmak istemesi ile bu bağın varlığı hissettirir. Bazı annelerin annelik yapma yetileri bir sebepten az olur. Kendi çocukluklarında onlara da bakım veren kişinin annelik yetisinin olamaması bu sebeplerden birisidir.

Çocuğun dünyaya geldiği andan itibaren en önemli ihtiyacı sevgidir. Anne çocukla sevgi bağı kurmadığında, çocuğun sadece fiziksel ihtiyaçlarını gideren bir nesne olduğunda bebek de anneyle bağ kuramaz. Bu anneler çocuğuyla empati kurma yeteneği az olan annelerdir çoğu zaman. Çocuk ağladığında neden ağladığını anlayamaz. Çocuk sevgi ister anne yemek yedirir, çocuk dokunulmak ister anne altını değiştirir. Anneden bir türlü istediğini alamayan çocuk bir süre sonra saldırganlaşır. Öfkeli, hırçın, memnuniyetsiz biri olur.

Köpek gibi büyütülmüş çocuklar yetişkin olduklarında kendilerine böyle eşler seçer. Maddi ihtiyaçlarını karşılayan fakat sevgi veremeyen erkekler ya da mükemmel sofralar hazırlayan ancak sevgi veremeyen kadınlar.
Köpek gibi büyütülen çocuklar, yetişkin olduklarında en çok hissettikleri duygu suçluluktur. Her şeyim tam neden mutlu olamıyorumun suçluluğu.


Psikoterapist - Aile Danışmanı Gülcem Yıldırım

Buraya tıklayarak instagram hesabımı takip edebilirsiniz.