Anılarımızın Geleceğe Etkisi – Geçmişe Bakarak Geleceği Anlamak

Anılarımızın geleceğe etkisi var diyebilirmiyiz ? Yükselen bir dalganın kıyıya ne kadar yaklaşacağını tahmin edebilir misiniz? Havada uçan bir tüyün hareketlerinden tüyün nereye düşeceğini ya da akmakta olan bir nehrin nereye kıvrılacağını anlayabilir misiniz? Doğadaki her şey karmaşıklığın içinde bir düzene sahip.

Anılarımızın Geleceğe Etkisi
İnsan Beyni Tıpkı Doğa Gibi Karmaşıktır

İnsan beyni tıpkı doğadaki varlıklar gibi kendi karmaşıklığının içinde bir düzene sahip.İnsan beyni 0-6 yaşlar arasında oluşur. Beyin gelişimi anne karnında başlar altı yaşına kadar ana hatlarıyla oturmuş olur. Bebek dünyaya geldiğinde beş duyu organıyla dünyayı algılamaya çalışır. Bu süreçte bebek ne kadar uyarana maruz kalırsabeyin gelişimi o oranda hızlı olur.Çocuk altı yaşına geldiğinde beyin gelişimi de ana hatlarıyla belirlenmiş olur.

Kader mi? Çocukluk Anıları mı?
Kültürümüze ve dilimize oturmuş olan kader, tesadüf, zorunluluk, rastgelelik, şans gibi kavramlar var. Kaos teorisiyle bunu düşündüğümüzde durum pek de kader ya da şans gibi görünmüyor. Çocuklukta yaşadığımız anılar bugün nasıl davranacağımızı, hayatımızın hangi yöne evrilecegini, nasıl biriyle evlenecegimizi, ne tarz bir hayatımızın olacağını belirliyor.