Aşk Acısı Nedir? – Aşk Acısı Nasıl Geçer ?

Aşk heyecan, mutluluk, coşku gibi yüksek duygularla başlar. Bitişinde ise aynı derecede olumsuz duygular(aşk acısı) hissedilir.

Aşk bittiğinde kişinin hissettiği duygu fiziksel olarak çekilen bir acıya denktir. Bir organı kopmuscasina hissedilen acı aşk acısıdır.

Neden acı çekeriz?
Aşk beyinde en ilkel bölgeleri aktifleştirir. Uzun sürmemesinin en önemli nedeni de budur. Çünkü kişi pozitif bir duygu olsa da bu kadar yüksek duyguya uzun süre dayanamaz. Aşk bir süre sonra kendiliğinden yavaş yavaş azalır ve biter. Araştırmalar ortalama iki yıl sürdüğünü gösteriyor. Sağlıklı bir ilişkide aşk bir süre sonra sevgiye dönüşür.

Aşk acısı
Aşk acısı ilk başta kişide dayanılamayacakmış gibi bir duygu yaratır. Kişinin acısı o kadar derindir ki sanki hiç geçmeyecekmiş gibi gelir. Bir süre sonra o dayanılmaz zannedilen acı hafifler. Yapılan araştırmalar acı çeken kişilerin beyinlerinde madde bağımlılığında madde yoksunluğunda hissedilen belirtilerin var olduğunu gösteriyor.

Aşık olan kişi karşısındakinin çoğu zaman küçük bir özelliğine âşık olur. Örneğin burnunun üzerindeki ben’e ya da çenesindeki gamzeye. Bu özellikler o kişinin çocukluğunda bir figürü simgeleyen özelliklerdir. Bu kisi çoğunlukla ilk bakim veren kişiler yani anne, baba ya da anne baba türevi kişilerdir.

Aşk acısı nasıl geçer?
Aşk acısı bir süre sonra kendiliğinden azalıp yatışan bir duygudur. Ayrıldığınız kişiyle ilgili eşyaların yavaş yavaş atılması, sosyal medya hesaplarından takip etmeyi bırakmak acısını yatıştırır. Bazı kişilerde ise tam tersi zamanla saplantı haline gelir. Böyle durumlarda uzman bir psikoterapisten destek almak gerekir.



Psikoterapist - Aile Danışmanı Gülcem Yıldırım

Buraya tıklayarak instagram hesabımı takip edebilirsiniz.