Depresyondayım – Depresyon bize ne söylemek istiyor?

Ruhsal olarak bunalımlı ve kötü hissettiğimiz zamanlar bize ne anlatıyor? Depresyon bize ne söylemek istiyor?
Depresyon karamsarlık, durgunluk, isteksizlik, depresif duygu durum, cinsel istek azalması ve güçsüzlük duygularının baskın olduğu duygusal bir çöküşün adıdır. Depresyonda çoğu zaman bir kayıp duygusu vardır. Bir ayrılık, bir ölüm, bir yıkım, maddi kayıp; yani kişinin anlam yüklediği, değer verdiği, sevdiği bir şeyi kaybetmesinin sonucudur aslında. Depresyonun ilerlemesiyle birlikte zihinsel bir yavaşlama, hareketlerde azalma, yataktan çıkmak istememe, uyumanın zorlaşması, iştahın azalması gibi pek çok belirtiler de görülebilmektedir.

Depresyondaki kişi evden çıkmak istemez, sosyal ilişkilerden uzaklaşır, eskiden keyif alarak yaptığı hiç bir şey zevk vermez. Gitgide kendi içine doğru çekilmeye başlar.

Depresyon ve Suçluluk
Depresyona çoğu zaman yoğun suçluluk duyguları eşlik eder. Zihninizde bir ses sürekli sen şöyle yapsaydın şöyle olurdu, öyle davranmasaydın böyle olurdu gibi sizi suçlar.
Depresyonda beyindeki seratonin salgısı azalır. Bu şu demek.
Bulunduğum durumdan hoşnutsuzum. Biseyler yanlış gidiyor değişmesi gerekir…
Bu süreçte ilaç kullandığınız zaman bu çağrıya kulak asmayıp serotonin takviyesiyle duygunuzu bastırmış oluyorsunuz. İlacı kullanmayı bıraktığınızda duygular orda sizi bekliyor, Belki hemen belki bir süre sonra çok daha karamsar ve kötü hissetmeye başlayacaksınız.

Bu süreç değişim ve dönüşüm için bir çağrı. Duygularınızla tanışıp değişime izin verin. Bu süreçte bir danışmanlık desteği alın.




Psikoterapist - Aile DanışmanıGülcem Yıldırım

Buraya tıklayarak instagram hesabımı takip edebilirsiniz.