Alışveriş Bağımlılığı Nedir – Psikolojik Bir Hastalık Mıdır?

Alışveriş Bağımlılığı Bir Hastalık Mıdır ?
Bu psikolojik hastalık, kişinin alışveriş yaparak rahatlaması, mutlu, güçlü ve kendini diğer insanlardan daha üstün hissetmesi gibi belirtiler göstermektedir. İnsanlar kendilerini iyi hissetmek için alışveriş yapmak istemektedirler ancak bağımlılıkta durum farklıdır. Bu bir davranış biçimidir. Aldıktan sonra bir keyif ve rahatlama hissi yaşar, ancak bir süre sonra pişmanlık ve suçluluk duygularını yaşamaya başlar.

Alışveriş bağımlılığı kulağa eğlenceli gelse de alkol, sigara ya da uyuşturucu bağımlılığıyla eşdeğerdir. Çoğunlukla kadınlarda görülür.

Alışveriş bağımlılığı olan kişiler tıpkı madde kullanımda olduğu gibi hissettikleri duygusal boşluğu doldurabilmek için sürekli alışveriş yapmak zorunda olduklarını hisseder. Alıveriş yaparken yüksek bir heyacan ve acelecilik hissedersiniz mesela…

Eve geldiğinizde aldığınız şeylerin bir kısmının gereksiz olduğunu düşünürsünüz mesela…
Alıveriş bittikten sonra kendinizi suçlu , utanmış hissedersiniz mesela… Evde henüz etkiketi üzerinde olan ve giyilmemiş bir sürü kıyafet olduğunu fark edersiniz mesela…
Gerçek bir ihtiyaçtan kaynaklanan alışverişle, alışveriş bağımlılığını ayıran en önemli noktalar bunlardır.

Alışveriş yapmak yaşadığınız huzursuzluk, kaygı, sıkıntı, korku ve en onemlisi içinizde hissettiğiniz boşluk duygusundan kaçabilmek için geçici bir rahatlama ve dinginlik sağlar. Uzun vadede bir çözüm değildir. Hissettiğiniz olumsuz duyguları beyin sürekli üretmeye devam eder. Gerçek çözüm bu duyguları hissettiğinizde bu duygulardan kaçmamak. Ve alışveriş yapmak istediğinizde bunun hangi duyguyu bastırmak için yaptığınızın farkında olmak.



Psikoterapist - Aile Danışmanı Gülcem Yıldırım

Buraya tıklayarak instagram hesabımı takip edebilirsiniz.