Saldırgan ve Öfke ile Başetme Yolları

Saldırgan ‘lık ve öfke ikiye ayrılır…Biri kendine yöneltilen saldırganlık ve yıkıcılık diğeri başka kişilere yöneltilen saldırganlık.

Çocukluğunda dayak yiyen ya da şiddete maruz kalan çocuklar yetişkin olduklarında diğerine fiziksel şiddet uyguluyor. Diğer insanlara fiziksel şiddet uygulayıp çocukluğunda hiç dayak yemeyen birine henüz rastlamadım.

Kadınlarda Saldırgan ve Öfke
Kadınların saldırganlığı daha çok kendilerine zarar verme şeklinde olurken erkeklerin saldırganlığı daha çok diğerine zarar verme şeklinde oluyor.
Kadınlarda çok fazla yemek yeme, uyuşturucu madde kullanımı, yoğun alkol kullanımı, histerik bayılmalar, hiç bitmeyen fiziksel hastalıklar (hastalık hastası olan kadınlar).
Erkeklerde ise dayak atma, duvarı yumruklama, küfretme, korkutma şeklinde oluyor.

Çocukken Şiddete Maruz Kalan İnsanlar
Bu kişilerin çocukluk anılarına baktığımız zaman çoğunlukla ya kendisi fiziksel şiddete uğruyor ya da bu sahneyi izliyor. Örneğin babası annesini dövüyor çocuk da bu sahneyi izliyor. Bunu izleyen çocuk ilerde kendisi bir yuva kurup evlendiginde aynı sahneyi tekrar ediyor. O da karısını dövüyor.

Çocuğunuzun Olması Kendi Çocukluk Travmalarınızı Tetikler
Çocuğunuz olduğunda sizin cocuklukta yaşadığınız travmatik deneyimler bilincdisinizda tetiklenir.
Çocuğunuza çok büyük bir sevgi duyarken aynı zamanda onu dövmek, azarlamak, aşağılamak gibi olumsuz duygularınız da gelir. Bu duygular sizin çocuklugunuzda sizin maruz kaldığınız duygulardır.
Çocuğa kızıp sonra suçluluk hissedersiniz mesela. Hissettiginiz suçluluk çoğu zaman davranışınızı engelleyemez. Aynı şeyi tekrar yaşarken bulursunuz kendinizi.
Burda önemli olan ayrıntı şudur çocuklarınıza yapmak istemediginiz bir şey yaptığınızda suçluluk değil de üzüntü duyabilmek. Üzüntü iyilestirir suçluluk aynı şeyi tekrar yaptırır.
Kendizi anlarsanız çocuğunuzu da anlarsınız. Çocuklar sizin aynanızdır.



Psikoterapist - Aile Danışmanı Gülcem Yıldırım

Buraya tıklayarak instagram hesabımı takip edebilirsiniz.