Özgüven Eksikliği

Özgüven eksikliği olmak istediğiniz kişi ile olduğunuz kişi arasındaki farktır. Olmak istediğiniz kişi ile olduğunuz kişi arasındaki fark ne kadar fazla ise ruhsal sıkıntınızın derinliği de o kadar fazla olur. Özgüven eksikliğinde kişi kendisini; Eksik, kusurlu, önemsiz, değersiz ve yetersiz görür.

İnsan Eksik Doğar
İnsan başlangıçta tümüyle çaresiz ve diğerinin bakımına muhtaçtır. İnsan yavrusu fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarını anneye ya da bakım veren kişiye iletmeye çalışır. Bebek ihtiyaçlarını ilettiğinde diğerinin eyleme geçip bebeğin ihtiyacını karşılaması gerekir. Bebeğin ihtiyacıyla eylem uyuşmadığında bebek eksik, yarım, tamamlanmamış hisseder. Yetersizlik duygumuzun temelinde bu vardır.

Özgüven Eksikliğinin Temelinde Yatan Duygular
Bütün ruhsal problemlerde olduğu gibi özgüven eksikliğinin temelinde de çocukluk dönemi yatar. Kişinin çocuklukta yaptığı işler ailesi tarafından sürekli eleştiriliyor olumlu yaptığı şeyler de hiç görülmüyorsa özgüven sorunu başlıyor. Çocuk başarılı olamayacağına sürekli yanlış yapacağına dair bir korkuya kapılıyor. Dolayısıyla bu kişiler için seçim yapmak, karar vermek , kendini ortaya koymak, bir fikri savunmak da çok zor oluyor.

Mükemmeliyetçi anne-baba
Mükemmeliyetçi, sabırsız, aşırı korumacı, eleştirel, fırsat vermeyen anne babaların çocuklarında özgüven sıkıntısı oluyor. Çocukken bu duygulara maruz kalmış kişiler yetişkin olduklarında kendi yeteneklerinin çok daha altında işlerde çalışıp, kendilerine az değer veren insanlarla ilişki kurup ya da evlenip, aşağılamalara ve küçük düşürmelere maruz kalabiliyor. Temelde iki duygu özgüven eksikliğine sebep oluyor:

Yetersizlik; Ben yetersizim, eksiğim, kusurluyum, bunu yapacak yeteneğe sahip değilim, bunu başaramam.

Değersizlik; Sevilmeye layık değilim, saygı duyulmaya layık değilim, birinin beni uzun süre ilgiyle dinlemesine layık değilim, tek başıma bir değerim yok.

Özgüven eksikliği daha azıyla yetindiğiniz bir hayatı yaşamanıza sebep olabilir.


Psikoterapist - Aile Danışmanı Gülcem Yıldırım

Buraya tıklayarak instagram hesabımı takip edebilirsiniz.