Sorumluluk Duygusu

Dünyaya gelen her insan sorumluluk sahibi olmakla yükümlüdür. Sorumluluk, bir bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen her görevi yerine getirmesi, kendine ait olan tüm olayların bir başkası üzerindeki etkisinin sonuçlarını üstlenmesi, başka bireylerin tüm haklarına saygı göstermesi, kendi yaptığı hataların ve doğruların sonuçlarına sahip çıkması, olarak tanımlanabilir.
Sorumluluğunu üstlenen kişi özgürdür. Özgür kişi daha çok sevebilir der “Engin Gençtan” hoca.
Yetişkin olmak sorumluluk almaktır, karar vermek, tercih etmektir. Bir tercih yaptığında sonucuna kimi zaman sevinmek, kimi zaman üzülmektir. Diğerlerini suçlamak, kararı diğerlerine aldırıp sonucun sorumluluğunu diğerine yüklemek kolay olandır.Zor olan karar vermek, verdiğin kararın arkasında durmak, sonucun sorumluluğunu almaktır.

Başkalarının Kararlarıyla Yaşayanlar Başkalarının Hayatını Yaşar
Kendi kararını vermenin, kendi sorumluluğunu üstlenmenin güzel tarafı iyi ve kötü sonucu her ne olursa olsun sana ait olmasıdır. Karar vermek, hayatına sahip çıkmaktır. Kendi duygularına, düşüncelerine, tecrübene sahip çıkmaktır. Kendine saygı duymaktır. Sen kendine saygı duyduğunda diğerleri de sana saygı duyar. Sen kendinin arkasında durduğunda, kendi kimliğini ve kişiliğini koruduğunda diğerleri de sana öyle davranır. Öyle davranmak istemeyenle de yolları ayırırsın.
Sorumluluk almak sevginin de sorumluluğunu almaktır. Hissettiğin duyguya sahip çıkmaktır. Severken özgürce sevebilmek sevginin en güzelidir.
Özgürlük sorumlulukta. Gerçek sevgi sorumlulukta
Sevgilerimle


Psikoterapist - Aile Danışmanı Gülcem Yıldırım

Buraya tıklayarak instagram hesabımı takip edebilirsiniz.