Korona Günlerinde Yalnızlık ve Korku Duygusu

Yalnızlık
Yalnızlık duygusu gerçekten yalnız olanlar ya da kalabalıklar içinde yalnız hissedenler için de benzer bir deneyim. Her ikisinde de kişi duygusal anlamda ihtiyaç duyduğu yakınlığı diğerinden alamadığı için yalnız hisseder. Yakınlık her insanın en temel ihtiyacıdır. İnsan dünyaya geldiği andan itibaren ilişkiye, yakınlığa, temasa ihtiyaç duyar. Çocuğun ilk ilişkisi kendine bakım veren kişiyledir yani anneyle. Dolayısıyla yalnızlık duygusu anne ile olan ilişkideki kopukluktan meydana gelir. Anne özellikle kişinin bebeklik döneminde bir sebepten çocukla yakınlık kuramadıysa bu kişiler yetişkin olduklarında kendilerini yalnız hissederler. Freud şöyle der;” çocukken gece karanlıkta hissettiğimiz o endişe duygusu yalnızlık duygusunun temelidir. Büyüdükçe bu birincil deneyim gölgelenir” Daha önceki yazılarımda korona sürecinin çocukluktaki duyguları aktifleştirdiğinden bahsetmiştim. Yalnızlık duygusunun temeli de Freud ‘un dediği gibi çocukluğa dayanır. Yalnızlık duygusuyla başetmek için;
1-Sizinle gerçek yakınlık kurabilen kişilerle görüşün. Bu duyguyu hissedersiniz. Gerçek yakınlığın duygusu iyileştiricidir. Çocukluktaki travmaları onarmaya yardım eder.
2-Yalnızlık duygusunun da tıpkı diğer duygular gibi geçici olduğunu bilin. Yalnız hissettiğinizde bu duygudan kaçmayıp yalnızlık duygusunda kaldıkça beyninizin yalnızlığa toleransı artar. Önemli olan bu duygu geldiğinde fark edip, duygu geçinceye kadar duyguda kalabiliyor olmanız.
3-Çocukken yalnız hissettiğiniz anıları bulun. Bu anıları buldukça duygunuz yatışır.

Kaygı, Korku ve Endişe Duygusu
Kaygı, korku ve endişe duygusu kişinin ruhsal veya fiziksel olarak tehdit edici bir duruma vermiş olduğu tepkidir. Korona sürecinde her insanın kaygı hissetmesi ruhsal olarak sağlıklı olduğu anlamına gelir. Kaygının kendi içinde basamakları vardır. Günlük hayatımızda bir sınava girerken, topluluk önünde konuşurken, önemli bir iş toplantısından önce kaygı hissetmek normaldir. Normal düzeyde hissedilen kaygı odaklanmayı artırır, başarılı ve efektif olmamızı sağlar.

kaygı korku ve endişe çok yükseldiğinde ve kaygıya korku duygusu eşlik ettiğinde durum farklılaşır. Korku vücutta kortizol salınımına sebep olur. Kortizol ise kalp çarpıntısı, huzursuzluk, dikkat dağınıklığı ve nefes darlığına sebep olur. Korona günlerinde yüksek düzeyde bir kaygı hissediyorsanız ilk tavsiyem bu konuda bir uzmandan yardım almanız olacaktır. Kaygı çok yükseldiğinde beynin normal işleyişi sekteye uğramaya başlar. Ve gerçeklik duygusunda değişiklikler olur. Yani çevrenizdeki insanlara olan güven duygunuz bozulur, daha alıngan ve hassas olursunuz hatta bu durum uzun sürerse intihar düşünceleri de gelebilir. Kaygı düzeyi normal ya da normalin biraz üstünde olanlara tavsiyelerim;

1- Fiziksel egzersiz yapmak kaygı duygusunu hafifletir. Özellikle yavaş tempolu fiziksel egzersiz yapmanızı öneririm. Pilates ya da yoga gibi.
2-Gün içinde çok fazla şeker tüketmek kaygı duygusunu artırır. Şeker tüketimini kısıtlayın.
3-Çocukken bu duyguyu nasıl deneyimlediğiniz, çocukluk anınızla bağlantı kurun.