Borderline Kişilik Bozukluğu Olan Kişilere Nasıl Davranmak Gerekir

Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler arkadaş, sevgili ya da partner ilişkilerinde yani yakın ilişkilerde duygu iniş çıkışları fazla olan kişilerdir. Bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler yaptıkları davranışları içgüdüsel yaparlar. Etrafındaki kişiler bu kişilerin manipülatif olduğunu düşünebilir, karşısındaki kişiyi üzmeye çalıştığını, kasıtlı, bilerek ve isteyerek böyle davrandığını düşünebilir. Bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler yaptıkları davranışların çoğunlukla farkında olmazlar.

Terk Edilmeye Karşı Aşırı Hassas Olurlar
Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin terk edilmeye karşı aşırı hassasiyeti vardır. Mümkün olduğu kadar bu kişilere küsmemek gerekir. Sevgilisi, eşi ya da arkadaşı küstüğünde bu kişiler büyük bir boşluk ve yalnızlık duygusu yaşar.

Yakınlık Boğucu Uzaklık Korkutucu Gelir
Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin yakınlığa karşı toleransı düşüktür. Çok yakın davrandığınızda, çok yakın ilişki kurmak istediğinizde boğulma, işgal, yutulma kaygısı hissederler. Bu kişilerin sizin yakınlığınızdan rahatsız olduğunuzu anladığınızda araya biraz alan açmanız iyidir. Bir süre bekleyip onun size yakınlaşmasını isteyene kadar.

Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin uzaklığa karşı tolerası da düşüktür. Uzun süre uzak kaldığınızda, küstüğünüzde, görüşmek ya da konuşmak istemediğinizde, telefonu açmadığınızda aşırı bir panik duygusuna kapılırlar. Sizi tamamen kaybedeceğine karşı kaygıları olur. O zaman da size aşırı yapışma, bağımlılık geliştirebilirler. Bu kişilere duygunuzu tamamen kesmemeniz iyi gelir. Örneğin bir süre uzaklaşma ihtiyacınız var, birkaç saat sonra konuşsak olur mu? Şu an biraz kendimle kalmaya ihtiyacım var dediğinizde bu kişilerin duyguları yatışır. Sizin geri döneceğinizi bilmek, tamamen gitmediğinizi bilmek iyi gelir.

Duyguları Açıkça İfade Etmek Gerekir
Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler içgüdüsel davranır. Bu kişilere duygularınızı açık bir şekilde ifade etmeniz çok iyi gelir. Örneğin; Bu şekilde davrandığın zaman üzülüyorum, böyle konuştuğunda öfkelenmeye başlıyorum gibi.

Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin de duygularını size ifade etmesine izin verin. İfade edilmeyen duygular bir süre sonra öfke patlamalarına, duygusal iniş çıkışlara neden olur. Bu kişiler sizinle ilgili duygularını size bol bol söylesin. Örneğin; Sert baktığında beni suçladığını düşünüyorum ya da yüksek sesle konuştuğunda korkuyorum gibi.

Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiyle ilişki kurmak zordur. Özellikle sevgili, eş, partner ilişkileri her iki taraf için de yıpratıcı olabilir. Bu konuda uzman bir profesyonelden destek almak gerekir.